Всичко за лепенето на Бели червеи - Megafishing.bg
Безплатна доставка над 49.99лв до офис на ЕКОНТ до 5кг | Поръчай бързо и лесно на 0887 59 21 57
  Филтри

  Всичко за лепенето на Бели червеи

  Дата: 20 Окт 2016

  Методът да храните със слепени бели червеи може да бъде убийствено полезен

  Това е така, особено когато се налага да ловим на голяма дистанция. На състезания този метод се е доказал нееднократно и е носил доста спечелени титли.

  Представете си, че ловите във водоем с шарани и се налага да ловите с ваглер на 30-40 м. Можете да подхранвате с тежка храна, разбира се, но винаги е по-резултатно да храните и с бели червеи. Това е възможно, ако използвате лепило за червеи. Оформяте хубави топки, които лесно се изстрелват с прашката.

  Освен това, можете да слепите червеите и във фидер хранилка. Този начин е много подходящ, когато трябва да ловите много навътре.

  Може просто да сте решили да направите един свободен риболов на река, където рибата се влияе най-вече от бели червей, но не желаете да го стреляте с прашка, защото условията не го позволяват и само ще разпръснете рибата надолу по течението. Ако слепите червейте и храните с тях като с подхранка ще постигнете най-добри резултати.

  Самото слепване обаче си има тънкости, които сме подбрали от различни статии и състезатели и искаме да споделим с Вас.

  Ако не сте подготвили червеите предварително за слепването, то няма да бъде резултатно.

  Чисти бели червеи

  Първо трябва да почистим белите червеи. Лепилото няма да подейства, ако червеите са мазни или с трици по тях, затова почистването е първата стъпка. Желателно е да ползвате най-едрите и най-пресни бели червеи, а по желание може да добавите и малко боядисани червени. В повечето случаи, когато купите червея от магазина, той е покрит с трици и царевично брашно. Те трябва да бъдат отстранени. За тази цел използвайте средно сито. Ще ви трябват също два съда, за да изтърсвате в единия триците, а в другия – чистите червеи. Когато приключите с пресяването, вземете трети плитък съд и прехвърлете червеите в него, като ги пускате да падат от високо. По този начин въздушното налягане сваля и последните полепнали частици от кожата на червея.  Аксесоари

  Приготвянето на слепения бял червей е по-практично в твърди, а не в меки съдове.

  Първо трябва да сложите част от червеите в съд – те ще служат за стръв. По-голямата част от тях оставете в плиткия съд – те ще служат за подхранка. Ще ви трябват още купичка с вода, в която да топите ръцете си, когато дойде момента на овлажняване на черейте или просто пулвелизатор за по-лесно овлажнване. Естествено, ще ви трябва и лепило за слепване на бял червей.

  "Количеството, с което храня, зависи от това как рибата приема червея. Ако рибата е активна, стрелям по една топка след всяко замятане на въдицата. В други случаи храня с по една топка на 20 минути.

  С фидера зависи от това колко често презамятам. Независимо от това какво е количеството, белият червей трябва да бъде слепен наведнъж." - Уил Райсън

  Преди да поръсите червеите с лепилото, трябва да ги овлажните с пулвелизатора. Пръска се толкова, колкото да се овлажнят добре всички червеи, след това се добавя лепилото по малко, докато може да се оформи топка. Колко лепило ще сложите, зависи от атмосферните условия. Ако е слънчево и ветровито, сместа изсъхва по-бързо и ще ви трябва повече лепило.

  Да храниш с прашка

  "Когато работя с тежък ваглер на голяма дистанция (35-45 м), храня с топки слепени червеи с прашка. Най-подходящата прашка за тази цел е на DRENAN – Groundbait catty – това е прашка с голяма чашка и плоско дъно. По принцип стрелям средно големи топки, но когато духа силен вятър правя по-малки топки, защото по-добре летят. Освен това, направите ли топките прекалено големи, рискувате да дръпнете рибата към дъното, което не е желателно, когато ловите с тежък ваглер близо до повърхността. Целта на този тип риболов е шумното пляскане с плувката, което кара рибите да мислят, че това е поредната топка червеи. Затова когато ловя по този начин презамятам много често. За да достигна едно и също разтояние с топките бели червеи, опъвам ластиците на прашката до краен предел. Ако искам да ловя по-далече или по-наблизо, ползвам съответната прашка с по-меки или по-твърди ластици." - Уил Райсън

  Фидер със слепени бели червеи

  "Използването на бял червей в хранилка е много резултатно преди шаранът да започне да приема дънна захранка. Най-успешно това става през пролетта и началото на лятото. Слепените червеи имат предимството пред традиционните хранилки с това, че част от тях изпадат още по време на замятането и полета. Слепените червеи за фидер се приготвят по същия начин. Необходимо е да се добави малко повече вода и лепило, за да сме сигурни, че те няма да се разпаднат напълно по време на полета или още когато се ударят в повърхността на водата. Аз използвам хранилка с мрежа тип “цилиндър”. За стръв на кука №14-10 монтирам 3, 4, 5 или 6 бели червея. Поводът е с дължина около 30 см. Трябва да знаете, че белият червей се разпада напълно от хранилката за около 80 секунди. Това прави едно отлично концентрирано хранително петно на дъното.

  Това е най-успешният начин за слепване и работа със слепен бял червей, който дава отлични резултати през пролетта и ранното лято." - Уил Райсън

   

  Когато става въпрос за риболов на река е най-добре да почерпим опит от Италианците.

  В повечето случаи италанците добавят към белия червей и малко едър пясък. Въпросният пясък пък е съставен от кварц, използван за пясъкоструйно миене на фасади.

  Това също е евтина съставка, която може лесно да се намери при търговците на строителни материали. Като общо правило, се използват равни части пясък и бял червей. Но в зависимост от условията, количеството пясък може да се увеличи до 3 кг на 1 кг бял червей, а дори и повече. Започва се като леко се навлажнява пясъка с пулверизатор. След това се добавя белия червей и се наръсва щедро с лепило, като се разбърква, докато се получи желаната гъстота. Ако е необходимо, отново се напръсква с вода или се добавя още лепило. Не е нужен кой знае колко опит – не е трудно. Може също и да се наръси малко лепило върху влажния пясък още преди да се добави белия червей. Когато има течение, няма как да не се използва пясък, тъй като той помага топката да слезе бързо и повече или по-малко точно на желаното място. В Италия, където тази техника е доста развита, много от състезанията се провеждат на река.

   

  Друго предимство на пясъка е да се увеличи плътността на топките, а оттук и прецизността при мятане. Това може би не е толкова определящо, ако се практикува риболов на щека, но нещата са доста по-различни при риболов на болонезе, когато е много важно да се мятат прецизно топки на разстояние 30-40 метра.

   

  За разлика от това, когато дъното е меко (тинесто) е по-добре топките да не се утежняват толкова, за да не потънат в тинята. Случвало ми се е да се сблъсквам с екстремни условия на някои затворени езера, където дъното е покрито с дебнел слой течна тиня. Тогава, вместо да утежнявам топките с пясък, аз добавям цели сухи семена коноп, което подобрява плавателната способност на топките. Те стават по-леки и падат меко върху калното дъно. И накрая, трябва да знаете, че можете да подобрите риболовните характеристики на топките слепен бял червей, като сложите добавка за шарани или някакъв подсладител.

  По материали от “Match Fishing” и Redangler.com

  Остави мнение/коментар

  Код за сигурност
  • Все още няма коментари

  Нови Продукти

  Калъф за Документи FOX Camolite License Wallet

  Калъф за Документи FOX Camolite License Wallet

  -10%
  Цена:17.91лв.
  Каталожна цена:19.90лв.
  Обтегачи Комплект 3бр FOX Black Label Green Stealth Bobbin

  Обтегачи Комплект 3бр FOX Black Label Green Stealth Bobbin

  -10%
  Цена:47.61лв.
  Каталожна цена:52.90лв.
  Триъгълник за шарански кеп FOX Landing Net Block

  Триъгълник за шарански кеп FOX Landing Net Block

  -10%
  Цена:26.10лв.
  Каталожна цена:29.00лв.
  Футер Matrix Ethos Pro EVA Groundbait Bowl

  Футер Matrix Ethos Pro EVA Groundbait Bowl

  -10%
  Цена:26.10лв.
  Каталожна цена:29.00лв.

  Най - продавани

  Куки Guru Feeder Special LWGF

  Куки Guru Feeder Special LWGF

  -10%
  Цена:4.23лв.
  Каталожна цена:4.70лв.
  Фидер Хранилки GURU X-Change Distance Feeders

  Фидер Хранилки GURU X-Change Distance Feeders

  -15%
  Цена:9.94лв.
  Каталожна цена:11.69лв.

  Върни До Горе